Salgótarjáni Tájak Korok Múzeumok Klub Egyesülete

2017.09.06. Klubnap

Klubnapunk Árpád Sándor köszöntőjével kezdődött. Köszöntötte a születés- és névnaposokat, majd tolmácsolta Baloghné Anikó szavait: türelmet kért a 4 napos kirándulás elszámolásával kapcsolatosan.

Bővebben...


2017.08.18. Kirándulás a felvidékre

 Kirándultunk Szlovákiában

2017 augusztus 18.

Mint minden évben most is egy 1 napos kiránduláson vettünk részt. A Felvidék mindig tartogat látnivalókat, értékes műemlékeket.

Bővebben...


2017.08.02. Klubnap

Árpád Sándor köszöntötte a születés- és névnapos klubtagokat, majd

 

Nándoriné Jolika emlékezett és búcsúzott Luda László júliusban elhunyt klubtagunktól.

Egy perces néma felállással emlékeztünk Lászlóra.

Bővebben...


2017.08.02. Klubnap

 

Az AUGUSZTUSI KLUBNAP A HELLÓ KÁVÉZÓBAN LESZ (a régi STÉCÉ, a régi Freii kávézó) a szokásos időben!


2017.07.22. Egyesületi nap Salgóbányán

Lásd a Fotóknál!


2017.07.20. Luda László temetése

Lásd a Fotóknál!


2017.07.17. TÚRA: SZILVÁSKŐ-BÁRNA

 

FIGYELEM: A 2017.július 15-re tervezett túra elhalasztva!

Bővebben...


2017.07.05. Klubnap

 

Klubnapunk Árpád Sándor bevezetőjével kezdődött, majd Kmettyné Gyöngyi verset mondott.

Bővebben...


2017.06.27. Jászberény-Szolnok-Csongrád-Ópusztaszer

 

Jászberény-Szolnok-Csongrád-Ópusztaszer – 2017. június 17-18.

Bővebben...


2017.06.20. Kirándulás a Magas-Tátrába

Tisztelt Klubtagok!

Mint ismeretes a 2017.07.06-09.-re tervezett lengyelországi kirándulás elmarad. Ezzel kapcsolatosan               dr, Bedinszki Katalin az alábbi + tájékoztatást adja:

Bővebben...


2017.06.07. Klubnap

Klubnapunk megnyitójaként Árpád Sándor köszöntötte a június hónapban név-és születésnapjukat ünneplőket.

Bővebben...


2017.05.25-28. Pozsony-Prága-Karlovy-Vary

A száztornyú Prága

 Pozsony  -  Prága  -  Karlovy-Vary 2017.május 25-28.

Bővebben...


2017.06.07. Klubnap

 

FIGYELEM!

 

Klubnapunk most is a SITI - ben lesz fél 4 - től, mint rendesen! Érkezés fél 3 - 3 óra között!

 

 2017.05.13. Esztergom-Dömös-Visegrád

 

Esztergom-Dömös-Visegrád

2017.május 13.

 

 

Rendhagyó kiránduláson vagyunk túl.

Esztergom hazánk legnagyobb történelmi múlttal rendelkező városa, mai szóhasználattal élve a Magyar Királyság első fővárosa volt. Történelmünkben 960 körül lett fontos szerepe Géza fejeledelem ide helyezte lakóhelyét, itt építette ki a magyar fejedelmi központot. Itt született Vajk, azaz Szent István, első királyunk, akit itt kereszteltek és koronáztak meg.  István a várhegy déli részére új palotát, középső részére pedig nagy bazilikát építtetett az érseki központ részére, Szent Adalbertnek szentelve.

1241-ben a mongolok a várost elpusztították, IV. Béla újjá építette, és vallási központ maradt.

 Az újjá épült várost a törökök 1526-ban felégették, 1543-ban elfoglalták, és csak 1683-ban sikerült véglegesen kiűzni a törököket. A vár birtoklásáért sok alkalommal pusztító harcokat vívtak. Az 1594. évi sikertelen ostrom alkalmával halt hősi halált a korai magyar líra európai jelentőségű költője: Balassi Bálint. 

Esztergom egymagában is egész napos program lehetett volna, de városnéző programunk a Szécsényi tér, Bottyán János utca, Deák Ferenc utca, Szent Tamás-hegy (kálvária), Kis-Duna sétány, Érseki Viziváros megtekintésére korlátozódott.

 Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy Koditek Pál úr személyében olyan idegenvezetőnk volt, aki rendkívül tájékozott, tapasztalt, jó előadói képességgel rendelkező egyéniség. Élmény volt a Kálváriáról bemutatni a látnivalókat, az Óvárosi séta is örök élmény marad.

A városnéző sétánk után a Keresztény Múzeumba látogattunk. A múzeum Simon János esztergomi érsek, hercegprímás magángyűjteményén alapul. Alapítója azzal a szándéké tette, hogy ezzel nevelje a látogatók esztétikai szemléletét.  Az 5. évszázad műkincseit tárlatvezetés mellett tekintettük meg.

Idővel, mint minden kirándulásnál, hadi lábon álltunk.  A Párkányba történő átruccanás elmaradt.

A Dunakanyarban a dömösi prépostságot és káptalan romjait látogattuk meg, melyet a XII. század elején Könyves Kálmán öccse, Álmos herceg alapította. Az épületegyüttes a török háborúk idején pusztult el, romjait a XVIII. században széthordták. A templom fennmaradt alapfalait feltárták, rekonstruált altemploma látogatható.

A hajdani kéttornyú, háromhajós, félköríves szentélyekkel záródó román stílusú templomnak csak az altemploma vészelte át viszonylagos épségben az elmúlt évszázadokat. A területen 1970-es években Gerevich László régész végzett ásatást. A rommaradványok és a korábban már múzeumba szállított kőfaragványok lehetővé tették az altemplom hiteles helyreállítását, lenyűgöző műemlékké vált. 

Kirándulásunk utolsó programja: a Visegrádi Mátyás Király Palota Múzeum megtekintése volt.

A palotát IV. Béla idején építették ki, érdekessége, hogy már ekkor padlófűtés készült. Fia Nagy Lajos királyunk folytatta az építést, ekkor került ide a pénzverde, s létesült a kamaraház. 1366-ban készült el a Szűz Mária kápolna. A ma is látható épületegyüttes Zsigmond király idejében alakult ki, Zsigmond 1405-1408 között Budára költöztette udvarát, ettől kezdődően a palota, mint mellékrezidencia működött. Mátyás király 1476-ban aragóniai Beatrixszal kötött házassága után az addigra elhanyagolt palotát újjáépítették jellemzően késő gótikus stílusban, de már az új itáliai reneszánszstílus is megjelent a palotán.  Visegrád 1544-ben került török kézre, ettől kezdve romosodott, az 1760-as években már csak néhány faldarab látszott ki a földből. Az ásatási és helyreállítási munkák 1934 óta tartanak, 2000 óta látogatható, mint múzeum.

És kicsi a világ! Salgótarjáni születésű idegenvezetőnk volt Visegrádom!

 

Nem szabad szó nélkül elmennem a negatívumok mellett sem, hiába a korrekt szervezés, ha a szállítást biztosító cég autóbuszvezetője nem felkészült, nem kellőképpen alkalmazkodó a csoport igényéhez, ez bizony rányomta bélyegét a kirándulásra!

Én Köszönöm a klubtagok megértését, remélem összességében jól érezték magukat.

Köszönöm a Kasza Béla és Kaszáné Falusi Veronika képeit, mely a weblapon megtekinthetők.

 

                                                                       Bozó Pálné kirándulás szervező

 

 


2017.05.10. Túra Krakkópusztára

Langáné Ilonka vezetésével Krakkópusztán jártunk. Az idő kegyes volt hozzánk, a táj gyönyörű, a krakkópusztaiak nagyon kedvesek és vendégszeretők voltak.

 

Lásd Kaszáné Falusi Veronika és Kasza Béla fotóit!


2017.05.03. Klubnap

Májusi klubnapunk Árpád Sándor  Anyák napi köszöntőjével kezdődött, majd Langáné Ilonka és Bedinszki Katalin egy-egy verset adtak elő, ezután a kirándulás hírei következtek:

Bővebben...


2017.05.10. Túra Krakkópusztára

FIGYELEM!

A májusi túra időpontja 2017.május 10.-re változott.

Bővebben...


2017.04.21. Kisfilm az MTV-ből

 Riporter: Vaskó Gabriella

Sörszakértő: Braun József

Riport alany:

 

https://www.youtube.com/watch?v=nFGl5B-azGw&feature=youtu.be


2017.05.03. Klubnap

 

Kedves Tagtársak!

 

  1. május 3-án programunkat a megszokott időponttól eltérően 14.30 órakor tartjuk a SITI-ben. Kirándulásokkal kapcsolatos tennivalóitokat már 14.00 órától végezhetitek.

    Bővebben...