Salgótarjáni Tájak Korok Múzeumok Klub Egyesülete

KIRÁDULÁS SZLOVÁKIÁBA – GÖRBEORSZÁG ll.

(BALASSI BÁLINT, MADÁCH IMRE, MIKSZÁTH KÁLMÁN  nyomában)

 1. augusztus 27. szombat

Irányár: 21 euró, vagy: 6.500,-Ft. Előleg befizetése: április hóban: 10 euró, ill.3.500,-Ft a busz, idegenvezető időpontjának biztosítása céljából.

Ajánlom a kirándulást elsősorban azon kedves klubtagok részére, akiknek nem sikerült a 2016 évi 1 napos programokra időben jelentkezniük!

 

ALSÓSZTREGOVA – DOLNÁ STREHOVÁ                                        

 Madách-kastély : Madách Imre kiállítás megtekintése. Séta parkban lévő Ádám-szoborhoz (Madách sírhelye, megkoszorúzása). A kastély szomszédságában álló evangélikus templom megtekintése, ahová már a Madáchok is jártak, műemlék.

KÉKKŐ – MODRÝ KAMEŇ                                                                             Balassi kastély és vár Balassi Bálint kétnyelvű emléktáblájával. A barokk várkápolna, és az igen színvonalas bábművészeti kiállítás megtekintése. A kastélyban mosdó, az udvaron büfé is van.

A kastély a Szent Anna parkban, szép helyen található, megtekintése után szabad program: - innen lehet felmenni a Balassa Pál által építtetett kálváriára.  A felvezető turistaút viszont elég nehéz, meredek, nem mindenkinek ajánlom. A kálvária megmászását nem vállalja az a parkban sétálgathat, körbejárhatja a várkastélyt, étkezhet, stb.

Kékkői programunk utolsó helyszíne a várral szembeni domboldalon lévő emlék hely meglátogatása, ahol a Balassi – család temetkezési helyét tárták fel.

MIKSZÁTHFALVA – SKLABINÁ                  

 Mikszáth Kálmán szülőhelye, emlékház megtekintése.

A múzeum (emlékház) megtekintése, a szemben lévő temetőben Mikszáth Mariska sírja nézhető meg.

NÓGRÁDSZENTPÉTER – PÓTOR                                                                                    

A településen található műemlék a 13. században épült evangélikus templom és a mellette lévő fából készült – 1590 – harangláb. A templomot többször is átalakították, a 17. századba készítették igen szép kazettás mennyezetét.

 

NAGYLIBERCSE – ĽUBOREČ                                                                                 

A községben gótikus, egyhajós, 14. században épített evangélikus templom van. Ugyancsak 14. századi freskóit (pl Pieta) 1899-ben egy renoválás során fedezték fel, - jelentős műemlék.  

 

 

GÁCSFALU vagy ÓGÁCS  –  STARÁ HALIČ                            

Itt található a gótika egyik csodálatos emléke, az 1350-ben épült i templom, mellette 1673-ban épített híres fa haranglábbal. A templomot belülről két éve újították fel és egy gyönyörű szárnyas oltárt is elhelyeztek itt.

A kerített templomot az un. fehér apácák kezelik, akik az udvarban lévő rendházban laknak.

 

VIDEFALVA – VIDINÁ                                           

Itt található a Forgách család barokk kastélya 1706-ban épült barokk stílusban. Itt alakult meg a Magyarhoni Földtani Társulat 1848. január 3-án. (Emléktábla a kastély falán.)

Itt született és itt halt meg Kubinyi Ferenc palaeontológus, politikus, a MTA.tagja.

 

LOSONC – LUČENEC                                                                 

A felújított zsinagóga megtekintése. Séta a város főterén, az ott található műemlékekkel, esetleg a gyönyörű városi park megtekintése.   

 Bozó Pálné szervező

 

Miskolc- Diósgyőr-Edelény-Aggtelek-Lillafüred


 

2 napos kirándulás

 1. április 16-17.(szombat-vasárnap)

Indulás: 7:00 órakor SZMT elől.

 1. nap Diósgyőri várlátogatás, Edelény L_Huiller-Coburg kastély látogatás, Aggteleki cseppkőbarlangi séta. Szállás Miskolcon 2 ágyas hotel szobákban, este vacsora és séta a belvárosban.
 2. nap délelőtt Miskolci városséta –Múzeum, Templom látogatás, majd kisvasúton Lillafüredre megyünk. Séta a palota szállónál, a függőkert és vízesés, az Anna barlang csoportos látogatása.

IRÁNYÁR: 20.000,-Ft, ebből februárban 10.000,-Ft fizetendő, szállás és buszfoglalás céljából, a többit március, áprilisban további kettő részletben lehet befizetni.

Csak a februárban jelentkező, komoly szándékú, kirándulni kívánó klubtagok jelentkezése esetén kerül lebonyolításra, minimum 20 fő jelentkezése esetén!

Jelentkezést az előleg befizetése esetén fogadom el.

Bozó Pálné kirándulás szervező

 

Magyar TVA Látogatóközpont – Kiscelli Múzeum – Élelmiszer és Vendéglátóipari Múzeum – Nemzeti Színház  v. Margitsziget


 

 1. április 22.

 

Indulás az SzMT elől reggel 7.00 órakor.

 

Az MTVA látogatóközpontban kezdünk 9.00 órakor. A csapat két részre oszlik, az egyik 9.00 – 11-00-ig megnézi a látogatóközpontot, míg a másik elmegy a Kiscelli Múzeumba, ahol kinyitnak egy órával korábban, hogy a programot meg tudjuk csinálni, majd váltunk. Az egész program 13.00 óráig tart.

Ezt követően meglátogatjuk a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumot. Az 1966-ban létrejött – a világon máig egyedülálló – országos gyűjtőkörű intézmény, mely Krúdy egykori házában fogadja látogatóit.

A múzeum megtekintése után megyünk a Nemzeti Színházba. Amennyiben itt mégis próba v. előadás van, mert a műsor változhat és ezt a jogot a színház fenntartja, a Margitszigeten lesz szabad program (domonkos kolostor romjai, víztorony, művész v. szoborsétány, zenélő kút, japánkert). Indulás Salgótarjánba 18.00 órakor.

A kirándulás költsége: 4 000 Ft.

 

Kellemes utat kívánok mindenkinek!

 

 

                                                                                                     Balogh Józsefné  Anikó

                                                                                                                szervező

 

 Salgótarjáni Tájak  Korok  Múzeumok  Klub  Egyesülete

 

Őrbottyán – Szada – Gödöllő – Pécel


 

 1. június 11.

 

Indulás az SzMT elől reggel 7.30-kor.

Utunk első állomása Őrbottyán, Gombos Miklós harangöntő mester, 1953-ban Budapesten született. Régi magyarországi harangöntő család tagja. Elődök, Szlezák László Magyarország aranykoszorús harangöntője, aki száz fős üzemet működtetett Budapesten 1953-ig. Ezután Szadán megtekintjük Székely Bertalan festőművész alkotói házát. Folytatjuk utunkat és megnézzük a gödöllői Grassalkovich kastélyt, majd Pécelen a Ráday kastélyt. Indulunk Salgótarjánba 17.00-18.00 óra körül, a programoktól függően.

A kirándulás költsége: 5 000 Ft.

 

Kellemes utat kívánok mindenkinek!

 

 

                                                                                           Balogh Józsefné  Anikó

                                                                                                     szervező

Salgótarjáni Tájak Korok Múzeumok Klub Egyesülete

 

 

Barangolások hazánk szép tájain

 1. szeptember 1-4-ig

 

         Indulás:  reggel 6.00 órakor az SzMT elől

 

 1. nap.:. Első állomásunk Székesfehérvár, ahol megismerkedünk az egykori koronázó város történelmi emlékeivel (Nepomuki Szt.János templomot a híres fafaragott sekrestyével, a középkori romkertet Szt.István szarkofágját, Szt.István Bazilika, Szt.Anna kápolna, Püspöki palota, II. világháborús emlékmű, Szt.László szobor, Mátyás király emlékmű, Országalma, Török falikút, Tizes huszárok szobra, Városháza. Ebédelünk.

Folytatva utunkat megállunk Sárváron és megnézzük a Nádasdy kastélyt, majd Kőszeg szálláshelyre érkezünk.  Vacsora.

 

 1. nap.: Reggeli után országunk egyik ékszerdobozának tartott hangulatos városkáját Kőszeget barangoljuk be, többszáz éves utcáit, tereit, meglátogatjuk a híres Jurisics Miklós várat, a Hősök kapuját, az Arany egyszarvú patikamúzeumot, Jézus szíve templomot, majd ebédelünk. Ezután autóbusszal elmegyünk a Kincs pihenőhelyig, innen kényelmesen elérjük az erdő mélyén, gyönyörű környezetben lévő Hét vezér forrást, a hatalmas fák között kicsit megpihenve visszasétálunk, majd az autóbusszal szálláshelyünkre megyünk. Vacsora.

 

 1. nap.: Reggeli után Ausztriában Léka várát nézzük meg, majd a festői szépségű környezetben a műemlékként védett híres zsúpfedeles Cáki pincesort. Ebédelünk.

Következik Velem, mely klimatikus gyógyhely, levegője a légzőszervi betegek számára jótékony hatású. Megtekintjük a Hősök kapuját, mely a háborúban elesetteknek állít emléket, valamint a koronabunkert, melyben utoljára őrizték a magyar koronát.

Folytatjuk utunkat Szombathelyre (borostyánút, romkert, mozaikok, főtér, Sarlós Boldogasszony templom), majd az Iseumba megyünk, mely Pannónia ma ismert, legfontosabb római kori, keleti eredetű vallási emléke. Visszatérés a szálláshelyre. Vacsora.

 

 1. nap.: Reggeli, csomagok elhelyezése az autóbuszban, meglátogatjuk a Jáki templomot, majd Celldömölkön a Kemenes Vulkánparkot, mely 2013-ban nyitotta meg kapuit és Közép Európában egyedülálló ilyen jellegű építmény. Folytatva utunkat Nemeshanyban megnézzük a Csizmadia Vízimalmot és ebédelünk. Gárdonyban felkeressük a Gárdonyi Géza emlékházat. Érkezés Salgótarjánba 20-21 óra között.

 

A kirándulás költsége42.000.- Ft , mely tartalmazza az autóbusz, a szállás, 3x reggeli,

3x ebéd, 3x vacsora, a belépődíjak, az idegenvezetés és szervezés költségét, valamint szükséges még 6 euró a Lékai vár belépődíja.

 

 

Kellemes, szép utat kívánok mindenkinek.

 

                                                                            

                                                                                           Balogh Józsefné Anikó szervező

                                                                                         20/268-2120  vagy  06-32/786-068

 

 

 

                        Gyere velünk  Mohácsra a Busójárásra!!!!!

 

 

 

A Salgótarjáni Közgés Öregdiákok Egyesülete  a Salgótarjáni Tájak Korok Múzeumok Klub Egyesülettel közösen

 

            2016.február 6-án (szombaton) egynapos kirándulást szervez a  Mohácsra a  Busójárásra.

 

 

Tekintettel arra, hogy Salgótarján – Mohács közötti távolság közel 320 km, így az oda is és a vissza  út  is  (1-2 rövid megállással)  kb  4 -5 órát vesz igénybe, ezért korán kell indulni. 

                                        De az élmény biztosan meg fogja érni a fáradságot!

 

A rendezvény programja a rendelkezésünkre álló rövid idő alatt is biztosítja a Busójárás hagyományának, hangulatának, színes forgatagának megismerését.   Ebben az évben történelmünk  fontos eseménye és hős elődeink  előtt tiszteleghetünk: a mohácsi csata  490 éves évfordulóján.

 

 

06.00 óra indulás Salgótarjánból a Főtérről  (SzMT-től).

10.00  Érkezés Mohácsra

Választható programok (csoportosan, vagy egyénileg):

10.00  A Mohácsi Történelmi Emlékpark meglátogatása.   (Sátorhely község mellett, Mohácstól délre kb. 6 km-re Nyitva tartás: 09.00-16.00-ig a hét minden napján (belépődíjas).

10.00: a belvárosban népművészeti- és kézműves vásár

10.00-tól a Szerb templom udvarában tánccsoportok, busócsoportok  bemutatói

10.00-tól a Busóudvar színpadán zenekarok, busók, tánccsoportok bemutatói

10.00-tól a Széchenyi téri nagyszínpadon tánccsoportok, zenekarok, busók bemutatói

10.30 Sátorhelyi Néptáncegyüttes bemutatója és tánctanítása a Széchenyi téren

13.00: a Botos busócsoport és a Klepetalo csoport busólakodalmas menete a Busóudvartól a Bensheim térig (a Kompkikötő érintésével), majd vissza a Széchenyi térre

14.00-18.00 óráig a Síp utcában: „Veselje sa Bušama” – „Vigasság a busókkal”  - maszkfaragó-bemutató, farsangi játékok, szekérdíszítés 

15.00: „A legenda újraéled” – a Drugovi busócsoport megemlékezése a II. mohácsi csatáról, koszorúzás   a három vitéz szobránál a Széchenyi téren

15.30: Zora tánccsoport bemutatója majd táncház a Széchenyi téren, zene: Poklade 

16.00: „Tavaszhívogató” – farsangi játszóház és táncház a Schneider Művészeti Iskola és az Újhold Néptáncegyüttes szervezésében a Kanizsai Dorottya Múzeumban (Kisfaludy u.9).

16-17.00  Hazaindulás  (a csoport döntése szerint). Tervezett  érkezés Salgótarjánba 21 óra.

 

 A részvételi díj : 5.000.-Ft  (a létszámtól  függően változhat!! (Összehasonlításként: egy budapesti út buszköltsége több, mint 4.000.-Ft )  

 

 

Jelentkezni: Dupák Sándorné egyesületi tagnál lehet.

                    Elérhetősége: 06/20-9251259,   317-074,    email cím: tusimami@gmail.com.

 

 A jelentkezés határideje:  2016.január 25. (hétfő).  (A busz megrendelésének utolsó határideje).

 

 

Jó utazást, kellemes időtöltést és sok szép élményt kívánok és várom a jelentkezésedet!

 

 

Salgótarján, 2016.január 15.                                                           

                                                                                                                           Dupák Sándorné  (Tusi)

                                                                                                                                       Szervező