Salgótarjáni Tájak Korok Múzeumok Klub Egyesülete

2013.08.17 A Somlyói Völgyhíd helyszínének megkeresése

Mintegy 30 főnyi lelkes klubtag részvételével indultunk neki Somlyóbányatelep felfedezésének.

A telepet jól ismerő József  "idegenvezetőnk" megismertetett minket  Somlyóbányatelep múltjával, virágkorának létesítményeivel, melynek maradványait, romjait, volt helyszínét is megmutatta. Izgalmas volt a kis utcákon, ösvényeken való barangolás, megcsapott minket a múlt szele is, nemcsak a jelené. A Völgyhíd helyszínének megközelítése egy rendkívül szép erdőn keresztül történt. Hallgattuk a csendet, élveztük az erdő illatát.

A Völgyhíd helyénnek megtalálása nem volt könnyű feladat, mivel minden be van temetve és az aljnövényzettel benőve. A Völgyhíd egy pillérének pici része meg van bontva, innen következtethető a híd nyomvonala. Sejteni véltük a vasútitöltéshez hasonló, szabályosan kiemelkedő töltés nyomvonalából a híd nyomvonalát. Megérdemelné a helyszín, hogy legalább a környéken, a nyomvonalon az aljnövényzetet, a fűvet lekaszálják, ezzel kissé láthatóvá válna a volt nyomvonal. Reméljük a  híd egy részének kibontása is  megvalósul valamikor, elősegítve ezzel az idegenforgalom és a túrizmus fejlődését.

Jó hangulatban, elfáradva, Nándoriné Jolika vendéglátásával ért véget ez az érdekes kirándulás. Mindenki nagyon jól érezte magát. Köszönet a szervezőknek.


Ha tetszik ez a bejegyzés, kérem kattintson a "Tetszik" gombra.