Salgótarjáni Tájak Korok Múzeumok Klub Egyesülete

2013.08.24 Túra a Kercseg-laposra

Jó időben, frissen indultunk az előzőleg meghirdetett Kercseg-laposi túrára.

A Karancs úti kereszttől a benőtt ösvényen kapaszkodtunk fel az új Országzászlóhoz a Meszes tetőre.

Az Országzászló(k) történetének ismertetése után megkerestük a régi Országzászló helyét, annak a még meglévő betontalapzatát. Utunkat gyönyörű erdőben folytattuk. Hosszú gyaloglás után a Nagyortás tisztáshoz érkeztünk. Rövid szusszanás után  következő megállónk, a Ceberna-völgy bejárata felé indultunk. Itt gyönyörködtünk a Karancs kúpjaiban, a szép kilátásban.

A Gyopár-forrás felé vettünk az irányt. Az útra folyó forrás vize az utat eláztatta, a sár kikerülésése érdekében át kellett kelni az ideilenes hidat alkotó fatörzseken, amely nem volt egyszerű, de túrázóink lelkesedése nem ismert határokat. A popóra huppanás a pillanatnyi meglepődés után derűs pillanatokat és sáros nadrágokat eredményezett.

Kulacsaink feltöltése után a Kercseg-lapos felé folytattuk utunkat, ahová hamarosan megérkeztünk. A Kercseg-lapos mindannyiunkban felidézte fiatalabb korunk időszakát, kirándulásaink élményeit, emlékeit. A táj szépségeiben való gyönyörködés közben megebédeltünk és kissé szomorúan állapítottuk meg, hogy ez a kirándulási, túrázási hely is rendkívül elhanyagolt, ugyan úgy mint a Petőfi-forrás, a Dornyai túristaház környéke, stb. A padok, asztalok széjjel korhadva, a régi esőbeállónak nyoma sincs és szemét mindenfelé.

(Hogy akarunk mi idegenforgalmat???!!!)

Pihenőnk után a Beszterce-lakótelep felé indultunk a régi Karancs kőbányához vezető köves úton. 

Jólesően elfáradva érkeztünk haza. Jól sikerült túra volt. Köszönet a szervezőknek, túravezetőnknek Szemes Bélának!


Ha tetszik ez a bejegyzés, kérem kattintson a "Tetszik" gombra.