Salgótarjáni Tájak Korok Múzeumok Klub Egyesülete

2013.10.05. Ráckeve

2013. október 5.-i kirándulás Ráckevén.

 

A kirándulás zökkenő mentes indulás után, pontos érkezéssel történt Ráckevére. A megbeszélt időpontban a Ráckeve Peregi hídfőnél csatlakozott csoportunkhoz Fegyó Béla idegenvezetőnk.
Elsőnek a barokk Savoyai Kastélyt látogattuk meg, mely Ráckeve legimpozánsabb épülete. A kastélyt 1702-ben kezdték el építeni Johann Lucas Hildebrant építész tervei alapján. A kastély a világi barokk építészet első hazai emléke. Jelenleg hotelként működik, helyet ad konferenciáknak, báloknak, esküvőknek, képzőművészeti kiállításoknak, koncerteknek.
A kupola teremben és a két kapcsolódó teremben éppen Fegyó Béla festőművész munkásságát átfogó kiállítás elkészítése volt folyamatban. Láthattuk a város szülöttjének az elmúlt 50 év festményeiből általa válogatott képeit.
Látogatásunk következő helyszíne a Nagyboldogasszony szerb ortodox templom volt, ahol Osztovicsné Erzsike néni várt minket. A tartalmas és részlet ismertetőt idegenvezetőnk tartotta.
Magyarország egyetlen gótikus stílusú szerb temploma. Két oldal kápolnája, a Szent János-, illetve a Kozma és Damján-kápolna a XVI. század elejének alkotása. A különálló harangtornyot 1758-ban építették, mely a XVI. századi alapokon nyugvó barokk alkotás.
A templombelső falait késő középkori balkáni stílusú freskók díszítik. A templom szentélyét a hajótól elválasztó ikonosztáz gazdag barokk alkotás, a XVIII. századból származó, magas művészi színvonalú ikonokkal és fafaragványokkal.
A templomlátogatást követően a Duna partra sétáltunk, itt megtekintettük Magyarország első rekonstruált és egyben működő hajómalmát. Az un. Gyurcsik-féle 12-es sorszámú hajómalom rekonstrukciója, mely Mendele Ferenc felmérései alapján közösségi összefogásnak köszönhetően 2007 és 2010 között újjáépült.
A hajómalom a Szegedi Kis István sétányon található, ez a sétány ad helyet szerdán és szombaton a csónakos piacnak. A piaci séta során lehetőségünk volt vásárlásra, kóstolóra.
A piaci sétát a Copf stílusú 1791-1799 között épült katolikus templomban pihentük ki. A csoportunk részére megnyitott templombelső seccoit Patay László, Munkácsy díjas, Ráckevén élt festőművész alkotta.
A seccokat idegenvezetőnk mély átéléssel, nagy szakmai ismerettel lépésről-lépésre ismertette. Csodálatos és egyedi megvilágításban tárult elénk a biblia egy-egy jelente.
A templomot elhagyva még lehetőségünk volt egy kis Duna parti sétára, a városközpont megismerésére. A tűztornyot éppen zárva találtuk, de a szép napos időben séta után utunkat Szigetbecse felé vettük.
A Szigetbecse alig 10 percnyi autós útra van Ráckevétől.
Szigetbecse központjában található André Kertész fotóművész emlékmúzeuma, melynek megtekintését Magasitz Lajos polgármester úr biztosította részünkre. Ismertette az emlékmúzeum létrehozásának történet, megtekinthettük az itt elhelyezett tárgyakat, bútorokat és a 120 szignált képet is.
Megtekintettük a településen felállított Életfát, amely a Balassi-téri tó partján került elhelyezésre. Az életfa emlékeztet az itt születettekre, erősíti a kötődést a községhez. Az életfára a harmadik évezredben született gyermekek tűzzománc emblémáját helyezik fel a szülők minden évben az anyák napi ünnepség keretében.
Az életfától nem messze található a Faluház! A kellemes séta után a faluház megtekintésére került sor.
A ház beosztása: tisztaszoba, téli konyha, hátsó szoba, nyári konyha, spájz.
Berendezése korhű, tükrözi az akkor élt emberek életmódját.
A helytörténeti kiállást 2011 augusztusában adták át.
Elbúcsúzva vendéglátóinktól utunkat Ócsa felé vettük.
Az Ócsai Református Templom egyedülálló MŰEMLÉKTEMPLOM.
Történetének és jelenének tárlatvezetéssel történő megismerésére volt lehetőségünk, köszönet Etuskának aki már várt minket, megnyitotta templom kapuját és ismertette az egykor premontrei, ma református templom 12-13. századi épületét. Körbejárva azonnal észrevehető néhány érdekesség. A főhomlokzaton nincs kapu, ami annak köszönhető, hogy a templom közvetlen szomszédságában monostort emeltek, amely egy oldalkapun át közvetlen összeköttetésben állt a templommal.
A román és gótikus stílus érdekes keveredése is megfigyelhető. Míg a falakon lőrésszerű román ablakok eresztik be a fényt, a torony ablakai már gótikus stílusban készültek, s szintén gótikára jellemzők a templom támfalai. Odabent az oszlopok felváltva román és gótikus stílusúak, mi több az utolsó oszloppár valószínűleg még ennél is régebbi, és a boltívek is váltakoznak, az egyik oldalon boltíves (román), a másikon csúcsíves (gótikus) záródásúak.
Értékesek a templom szentélyében felfedezett freskók is. Az oldalfalakon a Szent László legenda és az utolsó ítélet jelenetei láthatók, sajnos csak töredékesen.
A templomot elhagyva még körbe sétáltunk, fényképeket készítettünk és utunkat hazafelé vettük.


Ha tetszik ez a bejegyzés, kérem kattintson a "Tetszik" gombra.