Salgótarjáni Tájak Korok Múzeumok Klub Egyesülete

2014.03.14 Somoskő

2014. március 15

 az 1848/49-es forradalom és szabadságharc

évfordulójára rendezett ünnepséghez kapcsolódó megemlékezés

2014.március 14-én Somoskőn

 

Verőfényes napsütésben került sor az ünnepséget megelőző emléktúrára Szemes Béla vezetésével, amely Eresztvényből indult a Petőfi-sétányon át Somoskőre.

A túra részvevői délután 2 órakor csatlakoztak a  Somoskő vára alatt gyülekező Salgótarjáni Tájak Korok Múzeumok Klub Egyesülete ünneplésre készülődő tagjaihoz.

A vár alatti Petőfi-kunyhó előtt ünnepi műsort adtak Somoskőujfalu általános iskolásai.

A műsor megtekintése után került sor klubunk saját ünnepi megemlékezésére. Koronczi Nellike ünnepi megemlékezésében méltatta Petőfi Sándor szerepét és költészetét a forradalom és szabadságharc tekintetében. Ismeretes, hogy Petőfi Sándor sok költeményét megzenésítették, el is énekeltük a „Befordultam a konyhába” címűt. Ezután Angyal Béláné Katika és Csabáné Mártika egy-egy Petőfi vers előadásával tette színesebbé ünnepségünket, majd Árpád Sándor és Braun József koszorút helyezett el a kunyhóban Petőfi Sándor emlékhelyénél.

Az ünnepség után levonultunk a temetőhöz, ahol Salgótarján önkormányzatával együtt folytattuk ünneplésünket. Az ünnepség a Himnusz eléneklésével kezdődött.  Ünnepi beszédet Fenyvesi Gábor alpolgármester mondott, az ünnepi műsort a Táncsics Mihály Közgazdasági Szakközépiskola tanulói adták. Műsoruk után virágokat helyeztek el Somoskeőy István 1848/49-es honvédszázados sírjára, majd a koszorúzás következett.

Ünnepségünk a Szózat hangjaival fejeződött be.

Klubtagjaink igen szép számban vettek rész a mindkét helyszínen megtartott ünnepségen.

 


Ha tetszik ez a bejegyzés, kérem kattintson a "Tetszik" gombra.