Salgótarjáni Tájak Korok Múzeumok Klub Egyesülete

2014.06.20-22 Nyíregyháza és környéke

Úti beszámoló - Nyíregyháza és környéke 2014. június 20-21-22. –i kirándulásról

Első nap: korai indulás után féltizenegyre Nyíregyházára értünk, az autóbuszunkat a Bujtosi Szabadidő Központnál parkíroztuk és indultunk a városnéző körsétára.
Utunk a városközpontba vezetett, itt a Megyeháza, Takarékpalota, Korona Szálló épületét tekintettük meg. A parkokat, köztéri alkotásokat és az első villamost is körbejártuk. A korzón sétálgattunk, pihentünk, kávéztunk, fagyiztunk a Városháza látogatása előtt.
A Városházán dr. Szemán Sándor címzetes főjegyező úr fogadott bennünket, ismertette a város történetét, fejlődését és az előttük álló feladatokat. Szólt a város kulturális, sport életéről és büszkén tett említést a Sóstógyógyfürdőről, amely immár hivatalosan a 16. nemzeti gyógyhelye Magyarországnak.
A Kossuth téren át a Magyarok Nagyasszonya Római Katolikus Templomot látogattuk meg, felszentelése: 1904. augusztus 20-án történt. Az oromfal rózsaablakának középső körében Szent Cecília üvegfestménye és a templomban látható fogadalmi kép Róth Miksa alkotása.
Utunk az Evangélikus Templomba vezetett. A város legrégebbi épülete és egyben legértékesebb műemléke a barokk templom. A 12 harangból álló harangjáték 1928-tól minden órában megszólal.
A Jósa András Múzeumban megtekintettük a néprajzi tárlatot, a múzeumalapító Jósa András emlékszobáját és a nyíregyházi születésű Benczúr Gyulának, az akadémikus történeti festészet nagy mesterének munkásságát bemutató kiállítást. Kiemelkedő helyet foglal el az ún. trezorterem, mely bemutatja a múzeum legszebb régészeti és numizmatikai aranykincseit.
Sétáltunk a Bessenyei téren a névadó szobrán kívül láthattuk Krúdy Gyula és Váci Mihály szobrát is a parkban. Utóbbinál csoporttársunk versmondással szinesítette a programot.
Itt található a Móricz Zsigmond Színház is.
A városnéző program után elfoglaltuk szálláshelyünket, a finom vacsora után, pihenés, ill. szabadprogram várt ránk. A kevésbé fáradtak ismerkedhettek a városrésszel.

Második nap: Reggeli után elindultunk Nagykállóra, a régi megyeszékhelyre. Rövid sétánk során megtekintettük az egykori megyeházát (ma elmegyógyintézet), a református templomot a tér végén található, a takaros kis városból tovább utaztunk, az úti cél MÁRIAPÓCS.
A Máriapócsi kegyhely történetét a http://www.mariapocskegyhely.hu-n. lehet megtekinteni.
A teljesség kedvéért javaslom megnézni! A kegytemplomot látni kell, az ikonosztázion lenyűgöző, az É-i és D-i oldalapszis oltárai, a szószék, az üvegablakok, falfestészet fenséges.
A kegyhely látogatását követően Nyírbátorra utaztunk.
Nyírbátor az észak-alföldi régió kiemelkedő történelmi helyszíne. Leginkább a XV-XVI. sz.-ból fennmaradt egyházi és világi építészeti emlékeiről, valamint a város egykori birtokosai, a Báthori család napjainkban is ápolt kultuszáról nevezetes.
Megtekintettük a reneszánsz Báthori Várkastélyt a panoptikummal, a gótikus stílusban épült református templomot, az erdélyi stílusban készült fa harangtornyot, a barokk stílusban átépített minorita templomot.
A Várostörténeti sétányon – Nyírbátor legújabb látványossága – végighaladva a város történetével ismerkedtünk meg. A két történelmi templomot összekötő sétányon tanúi lehetünk többek között Vid és a sárkány csatájának. Kettejük mondája a nyírbátori sárkánykultusz gyökere, eszerint ugyanis Vid legyőzte a környéket rettegésben tartó szörnyeteget, majd bizonyítékként kiszedte a fogait. Ezek láthatóak ma a város címerében.
Ugyanakkor a valós eseményeken alapuló jelenetek sem hiányozhatnak. (Báthori György és Báthori Anna, a hírhedt Báthori Erzsébet szüleinek házassága.)
A séta végén finom sütemények között válogathattunk, kóstolgathattunk, kávéztunk, üdítőkkel frissíthettük fel magunkat indulás előtt.
Vacsora után mindenki saját belátása szerint töltötte el az este további részét.
Harmadik nap: Összecsomagolás és reggeli után elindultunk a Sóstói kirándulásra.
A településrész nevezetes épületének megtekintését, a tóparti sétát követően elindultunk a múzeumfaluba. A régmúlt idők, néphagyományok, tájjellegű építészet különleges világába. Magyarország legnagyobb regionális szabadtéri néprajzi múzeuma 1979-ben nyitotta meg kapuit. A mai Szabolcs-Szatmár-Bereg megye földrajzi és néprajzi tájegységeinek megfelelő csoportosításban egy valóságos, ám igazából soha nem létezett falu másaként mutatja be a vidék néprajzi sajátosságait.
A skanzen megtekintése után a tóparti vendéglőben megkóstoltuk a lapcsánkát! Nagyon hasonlít a nálunk ismeretes tócsnihoz.
Elindultunk a SÓSTÓ-ZOO-ba!
A 30 hektáros tölgyerdőben, több mint 5000 állat között sétáltunk. Megtekintettük az oroszlánfóka bemutatót, kocsikáztunk.
Egyedülálló a Zöld piramis, ahol 4000 négyzetméreten, 3 szinten látható Délkelet-Ázsia állat és növényvilága. Itt kapott helyet az Ócenárium, ahol tíz nagy akváriumban különféle tengeri élőhelyeket rendeztek be. Az 500.000 literes központi medence az Indiai óceán élővilágát mutatja be. A cápákat, rájákat és a különféle nagyméretű halakat egy 8 méteres üvegalagútban sétálva is megnézhettük. Itt élnek az indonéz kormánytól kapott óriáskígyók, varánusz tenyészpár, az orangutánhoz is eljutottunk egy függőhídon, a 10 méter magasságból lezúduló vízesés mellett elhaladva pedig találkozhattunk a borzongatóan szép hüllők különleges gyűjteményében.
Egyedülálló az Afrika panoráma, amit egy hangulatos bambuszhídon sétálva nézhetünk meg.
Nagy sikert aratott a látogatók körében az oroszlánfókák látványos show-ja, amit naponta többször is láthat a kilátogató nagyközönség.

A kirándulásunkat Almássy Lászlóné ( Valika ) tanár segítette.
A három napos program idegenvezetője Cservenyák Katalin volt.
Köszönet a szervezésért, a szép programért és az idegenvezetésért.

 


Ha tetszik ez a bejegyzés, kérem kattintson a "Tetszik" gombra.