Salgótarjáni Tájak Korok Múzeumok Klub Egyesülete

Csokimúzeum és Unicum

Látogatás a Csokoládé Múzeumban és az UNICUM gyárban

 

2015 április 18. szombat

Indulás:  reggel 7.00 órakor az SzMT elől

 Utunk első állomása a Csokoládé Múzeum, melynek keretében az un. Praliné Túrán fogunk részt venni.

A túra az épület főbejáratánál, a csokoládé szökőkútnál kezdődik. Minden vendég felszúr pálcikára egy marcipán, vagy csokoládé golyót, amit aztán a csokoládé szökőkútból bugyogó csokoládéba márt, és elfogyaszt.

A Rákóczi Lovagteremben megnézzük a Rákóczi festményeket, és kóstolunk hozzá egy különleges csokoládézott aszúszemet. Közös sétát teszünk csokoládék terén, ahol századfordulós csokoládéboltok kirakatait tekinthetjük meg, illetve csokoládéval kapcsolatos történeteket hallgathatunk, csokoládékóstolóval.
Látogatást teszünk a Rákóczi Pincébe. Századfordulós butéliák, üvegek sokasága között haladva pálinkakóstolóra kerül sor.

Saját csokoládénkat is elkészítjük: süteményből készült tálkába csorgatunk csokoládét, azt különböző fűszerekkel (színes cukorral, kókusszal, chilivel stb.) díszítjük. Ezt díszdobozba helyezve a túra végén hazavihetjük. Amíg a saját csokoládé megszilárdul, addig minden látogató, kezében egy csésze forrócsokoládéval beül a Filmmúzeumba, ahol a csokoládé történetét nézzük meg egy régebben készült film segítségével. Közben csokoládékóstolók színesítik a programot. A film után szóbeli előadást, kiegészítést hallhatunk a csokoládéról.

A program végén megnézzük az első Stühmer Csokoládébolt berendezésének korhű másolatát, és kedvünkre vásárolhatunk a Csokoládé Múzeum mintaboltjában, Európa legkedveltebb csokoládéiból.

A Csokoládé Múzeum megtekintése után az UNICUM gyárba megyünk.

Összefoglaló ismertető:

Bizonyára hallottatok már II. József udvari orvosáról. De vajon tudjátok-e, honnan származnak az első magyarországi neonreklámok? És az ország egyik legrégebben kedvelt plakátja? A Zwack család históriája ilyen és ehhez hasonlóan érdekes kérdésekre ad választ a történelemmel párhuzamosan haladva ezen a kiállításon.

Megtekintünk egy 20 perces filmet a Zwack család és a gyár történetéről. A múzeumban végigkalauzolnak minket - a több mint 220 éves titkos recepten alapuló gyógynövénylikőr - az Unicum történetén, különlegesebbnél különlegesebb palackokat láthatunk, melyet a likőrkülönlegességeiről is híres Zwack J. és Társai gyár készített. A kiállított tárgyak között olyan érdekességek is szerepelnek, mint a lóvontatású italszállító kocsik „üzemanyagának” főkönyvi nyilvántartása, az első világháború idejéről származó különleges képeslap, Ady Endre Mylittához, Zwack Péter nagynénjéhez írott versei, svéd útlevél, amelyet annak idején Wallenberg állíttatott ki Zwack Péter számára. Feltűnnek a rendszerváltozás képei és eljutunk napjainkba, ahol a legújabb sikertermék, a világújdonságnak számító Unicum Szilva bevezetésének pillanataival is megismerkedhetünk. Betekinthetünk a kulisszák mögé is, hiszen bemutatják az Unicum Szilva werkfilmjét.

A múzeum galériáján Közép-Európa legnagyobb, több mint 17 000 darabos mini palack gyűjteményét csodálhatjuk meg.

A múzeum látogatás során betekintést nyerhetünk a varázslatos régi lepárlóba is, melyet az  „Unicum szívének” hívnak, hiszen itt készül az Unicum, az Unicum Next és az Unicum Szilva is. Ezt a patinás, borostyánnal befuttatott épületet korabeli fényképek alapján újították fel, így a látogatók az eredeti állapotában lévő lepárló hangulatát élvezhetik. Láthatunk még  100 évnél is idősebb lepárló készülékeket, óriási kőkorsókat, melyeket kivonatolásra használtak és számos illatos gyógynövényt is, melyek akár az Unicum titkos receptjének alkotói is lehetnek.

A múzeum túra utolsó állomása az Unicum pince labirintusa, közel 500 tölgyfahordóval, ahol hónapokon keresztül érlelődik az Unicum. Megkóstoljuk az eredeti Unicumot és az Unicum Szilvát is egyenesen a tölgyfahordókból csapolva, így a jellegzetes illatokkal és ínycsiklandó ízek kavalkádjával zárul a múzeumi program.

 A pincében lévő hőmérséklet kb. 12-15 fok, ennek megfelelően kell öltözni.

Érkezés Salgótarjánba 18.00 óra körül.

 

Mindenkinek kellemes szórakozást kívánok.

 

                                                                        Balogh Józsefné Anikó

 


Ha tetszik ez a bejegyzés, kérem kattintson a "Tetszik" gombra.