Salgótarjáni Tájak Korok Múzeumok Klub Egyesülete

Csoki Múzeum, MŰPA, Zwack Unikum 2015.04.18 és 25

Kirándulás a Csokoládé Múzeumba, a Művészetek Palotájába és az Unicum Gyárba.

 

Április 18-án és 25-én egy nagyon hangulatos és szép kiránduláson vettünk részt. 

 Először a Csokoládé Múzeumot tekintettük meg, ahol már az ajtóban finom csokoládé illat fogadott minket, a kedves tulajdonossal együtt. Egy csokoládé golyó elfogyasztása után megnéztük a Rákóczi Lovagteremben a gyönyörű festményeket és bútorokat, majd mindenki elkészítette a saját csokoládéját. Ezután egy csésze forró csokoládéval beültünk a Filmmúzeumba, ahol megtekintettük a csokoládégyártás történetét, sok ismeretet szereztünk a kakaóbabról is, közben kóstolgattuk a finomabbnál-finomabb csokoládékat.  

Megnéztük a századfordulós édességboltok kirakatait, érdekes történetekkel fűszerezve, majd lelátogattunk a Rákóczi pincébe, ahol nagyon finom körte és cseresznye pálinkát kóstolgattunk, természetesen egy kis csokoládé és csipsz kiséretében.

A pincében századfordulós üvegek és butéliák sokaságát csodálhattuk meg. A program végén mindenki kedvére vásárolhatott a mintaboltban, mely az első Stühmer Csokoládébolt berendezésének korhű másolata. Végül mindenki megkapta az elkészült csokoládéját egy kis ajándék kiséretében. 

Folytattuk utunkat és megnéztük a Művészetek Palotáját, mely Magyarország vezető kulturális intézménye. A 28 hónap alatt felépített komplexum három fő egysége a Duna felőli oldalon, önálló intézményként a Ludwig Múzeum, középen a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem, valamint a keleti szárnyban a Fesztivál Színház.

A gótikus katedrálisokat idéző Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem akusztikáját a világ legjobb öt hangversenyterme között tartják számon. Nézőterének teljes befogadóképessége 1656 fő.

A Fesztivál Színház 459 férőhelyes, 750 négyzetméteres színpadával a világ élvonalába tartozó, akusztikai kialakításának köszönhetően prózai és táncelőadások mellett komolyzenei koncertek, kamaraoperák, jazzműsorok, világzenei és könnyűzenei produkciók befogadására is alkalmas.

A tetőről Budapest gyönyörű panorámájában gyönyörködhettünk.

 A kirándulás befejező programja a Zwack Múzeum volt. Megérkezésünk után megnéztünk egy filmet a Zwack család és a gyár történetéről, majd ellátogattunk a varázslatos régi lepárlóba, melyet az „Unicum szívének” hívnak, hiszen itt készül az Unicum, az Unicum Next és az Unicum Szilva is. Ezt a patinás, borostyánnal befuttatott épületet korabeli fényképek alapján újították fel. Megcsodáltuk a 100 évnél is idősebb lepárló készülékeket, számos illatos gyógynövényt is.

A pince labirintusában közel 500 tölgyfahordó, ahol hónapokon keresztül érlelődik az Unicum. Megkóstoltuk az eredeti Unicumot és az Unicum Szilvát is egyenesen a tölgyfahordókból csapolva. A kóstoló után néztük meg a múzeumot, ahol láthattuk egyebek közt Ady Endre Mylittához, Zwack Péter nagynénjéhez írott verseit, svéd útlevelet, amelyet annak idején Wallenberg állíttatott ki Zwack Péter számára. A galérián Közép-Európa legnagyobb, több mint 17 000 darabos mini palack gyűjteményét csodáltuk meg.

 Köszönet Baloghné Anikónak a nagyon jó szervezésért, a meglepetés MŰPA-ért.


Ha tetszik ez a bejegyzés, kérem kattintson a "Tetszik" gombra.