Salgótarjáni Tájak Korok Múzeumok Klub Egyesülete

Törley-Tropicarium 2015.05.15

Látogatás a Törley Gyüjtemény és Látogatóközpontban és Tropicariumban

 

Kirándulásunk első állomása a Törley Gyüjtemény és Látogatóközpont.

Nagy megtiszteltetés volt számunkra, hogy látogatásunk során a házigazda: Quirin Károly, a  Chevaliers Törley Pezsgőrend ceremóniamestere volt.

 A gyár alapítója Törley József 1858. január 10-én született,egy gazdálkodó család harmadik fiaként. A grazi kereskedelmi akadémián tanult, Reimsben megismerkedett a pezsgőgyártás fortélyaival, majd megalapította eső saját gyárát a pezsgő őshazájában a franciaországi Champagne fővárosában, Reimsben. Nyerspezsgőt vásárolt bortermelőktől, majd készre kezelve, saját neve alatt hozta forgalomba. Egyik alapbor beszerzői körútján jutott el Budafokra és felismerte, hogy a hely kiválóan alkalmas a pezsgőgyártásra, ezért gyárát itt építette fel. 1890-ben Törley József a gyárát áthelyezte arra a területre, ahol ma is működik, az Anna utcába, egy hatalmas pincerendszert építetett. A legmodernebb gépekkel szerelte fel gyárát és Magyarországon elsőként vezette be a fagyasztásos seprőtelenítést. Elsőként vásárolt teherautókat az árú szállításához. 1905-ben a termelés már meghaladta az évi 1.000.000 palackot.

1907-ben húnyt el, a gyárat és a vagyont - mivel saját gyermeke nem volt - bátyjainak fiúgyermekei örökölték, akik ragaszkodtak a megszokott minőséghez. A történelem viharai azonban a pezsgőgyárat sem kímélték: 1944-ben bombatalálat érte az üzemet, a háború után mindössze négy fővel indult újra az igen szerény termelés, 1949-ben pedig államosították. A rendszerváltás után a német Henkell befektetői csoport vásárolta meg, majd a 2005. január 3-án megalakult Törley Pezsgőpincészet Kft. tulajdonába került.

Érdekességként: „Törley József az automobilok nagy rajongója volt, alapító tagja a Magyar Autómobil Klubnak, az övé volt az ötödik jogosítvány az országban, állítólag az ő nevéhez fűződik az első közúti baleset is, amikor a 20 km/h sebességgel száguldozó autójával elütött egy postást, aki csúnyán elesett.”

 Pár mondatban mesélnék a Látogatóközpontról. A bejáratnál egy hatalmas pezsgősüvegben berendezett múzeumban kezdtük sétánkat, meghallgattuk a pezsgőkészítés és a budafoki pezsgőgyártás történetét, megismerkedtünk  François Lajos és Cézár tevékenységével, megtudtuk hogyan jött létre a Hungária pezsgőcsalád. Folytattuk utunkat a szépen kitéglázott boltíves pincerendszerben, ahol a hagyományos technikával készült pezsgők voltak elhelyezve, majd az un. „seprő” eltávolítása miatt változó szögben lefelé fordított üvegeket láthattuk. A pince másik ágában másfél literes üvegekben tárolják a készülő pezsgőt. A pince megtekintése után a Törley díszteremben láthattuk a ma gyártott Törley-, François- és Hungária pezsgőket, valamint hasznos információkat kaptunk a pezsgőspoharakról. Megcsodálhattuk a Törley Józsefről készített mellszobrot, valamint a nemes csantavéri Törley-család és Magyarország címerét. Végezetül nagyon finom pezsgőt kóstoltunk, ami a hűvös pincelátogatás után bizony nagyon jól esett, majd mindenki kedvére vásárolhatott a különféle pezsgőkből.

Nagyon jó hangulatban érkeztünk a Tropicariumba- a cápás állatkertbe, ahogyan nevezik.

Megépítése egy Svédországban élő magyar üzletember, Farkasdi Károly nevéhez fűződik. Az állatkert bemutatja az édesvizek halvilágát, beleértve a hazai faunát is, a trópusok élővilágát és a tengerek hihetetlen fajgazdagságát. A több száz állatfajt nyolc teremben csodálhattuk meg. Nagyon érdekes volt a rája simogató és a trópusi eső. Az itt készült felvételek csodálatosak., többet mondanak minden szónál, nézzétek meg a honlapunkon.

Köszönet Baloghné Anikónak a kiváló szervezésért!

 

 


Ha tetszik ez a bejegyzés, kérem kattintson a "Tetszik" gombra.