Salgótarjáni Tájak Korok Múzeumok Klub Egyesülete

2016.04.22. MTVA, Kiscelli Múzeum,Vendéglátóipari Múzeum, Margit

  1. április 22. MTVA Látogatóközpont – Kiscelli Múzeum – Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum – Margitsziget

 

Kirándulásunk első színhelye a MTVA Látogatóközpontja volt, ahol a megfelelő regisztrációk elvégzése után az idegenvezető először a televíziózás kezdetéből származó eredeti berendezéseket: kamerák, videó rögzítők, monitorok stb. mutatta be. Ezután beültünk egy stúdióba, ahol megnézhettük a mai műsorkészítés korszerű eszközeit. A csoport sok érdekes kérdést tett fel, ennek kapcsán kicsit bepillanthattunk a kulisszatitkok rejtelmeibe. Megtekintettük a Jelmez és Kelléktárat, ami kuriózumokat és meglepetéseket tartogatott pl. a Tenkes kapitánya sorozat jelmezeit, fotót Zenthe Ferencről és Molnár Tiborról a két főszereplőről akikre büszkék vagyunk. Fotókat készítettünk Süsü és a Tévé Maci óriásbábokkal. Végezetül megnéztük a Tévé Maci szobáját és fürdőszobáját, majd vállalkozó kedvű klubtagjaink elvállaltak egy szereplést a TV-ben, kezelték a kamerákat, nagy vidámság közepette. 

Amíg az első csoport a MTVA-ban volt, addig a másik csoport a Kiscelli Múzeumot tekintette meg és váltottunk.

A hányatott sorsú 18. századi épületegyüttes története igencsak kalandos: eredetileg kolostor volt, melyhez egy templom csatlakozott. A rendet II. József 1784-ben föloszlatta, a barokk épület pedig kezdetben laktanyaként, majd többek között ruharaktárként és hadikórházként működött. A terület 1910-ben Schmidt Miksa bécsi bútorgyáros és műgyűjtő tulajdonába került, aki halálakor, 1935-ben az épületet, a környező Attila-parkot és műgyűjteményét a fővárosra hagyta. Az egykori kolostorépületben találhatóak a múzeum állandó és időszaki kiállításai. Érdekességként kiemelném  A főváros régisége 1780-1873 című tárlatot, melyben a kiállított céhládák, festmények, szobrok, metszetek, órák, ezüstök és érmék az 1780-as évek, vagyis Buda tényleges fővárossá válásának korától mutatja be saját eszközeivel az egyesítésig vezető utat. A kiállítást nagyon jól kiegészíti a pesti cégéreket bemutató rész,  a pesti Arany Oroszlán Patika enteriőrjét felidéző terem, a barokk szoborcsarnok és a korabeli  nyomdákat és újságokat bemutató terem. Idegenvezetőnk érdekességként említette, hogy az egyik nyomdagépen nyomtatták ki az 1848-as márciusi ifjak a 12 pontot.

Folytattuk utunkat a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumba, mely 1966-ban jött létre - a világon máig egyedülálló - országos gyűjtőkörű intézmény. 2011 őszétől Krúdy egykori házában fogadja látogatóit. Részt vettünk egy kosztümös tárlatvezetésen, hangulatos, korabeli környezetben - Mesél a főpincér - címmel. Barátságos főpincérünk a századforduló vendéglátását mutatta be, bevonva ebbe a csoport tagjait, akik nagy örömmel vállalták el a szerepeket. Ezután megnéztük a - Szerzetesek asztalánál – időszaki kiállítást. Megtudhattuk hogyan készítenek bort, sört és gyógyító likőröket, kertjeikben a zöldségek és gyümölcsök mellett megtermett a sokféle fűszer- és gyógynövény is. Megismerhettük régi és mai kolostorok ízeit és azokat a hazai szerzetesrendeket, amelyeknek szerepük volt étkezési kultúránk fejlődésében.

A délutánt szabad programként a Margitszigeten folytattuk, megcsodáltuk a zenélő szökőkutat, a víztornyot, a Szent Mihály kápolnát, a kisállatkertet, a japánkertet. Kellemesen elfáradva, élményekkel gazdagodva indultunk hazafelé.

Köszönöm Kecskés Margónak, hogy elvállalta az egyik csoport vezetését és minden résztvevőnek, hogy velem tartottak.

                                                                                          Balogh Józsefné  Anikó


Ha tetszik ez a bejegyzés, kérem kattintson a "Tetszik" gombra.