Salgótarjáni Tájak Korok Múzeumok Klub Egyesülete

2016.05.21. Gyermely-Etyek

Gyermelyi Tésztagyár – Etyek Korda Filmpark

A mai kirándulásunk során először a Gyermelyi Tésztagyárat tekintettük meg.

Megérkezésünk után mindenki kapott egy audio-guide-t, ezen keresztül hallgattuk végig a vezetést. A gyár munkatársai röviden bemutatták a gyár történetét, majd két csoportban tekintettük meg a tésztagyártás folyamatát, a raktározást és szállítást. 

Megtudtuk, hogy a tésztagyár magyar tulajdonban van és piacvezető helyet foglal el.

Figyelemmel kísérik a búzatermelést, saját malmokban őrlik a kiváló minőségű lisztet, itt keltetik és nevelik a naposcsibéket, melyek mindig egy-egy évig látják el friss tojással a gyárat.

Először a tésztagyártás folyamatát nézhettük meg, ahol óriási automata gépsorok készítették a különböző tésztafajtákat. Ez a folyamat zárt egységben történik, ezért az üvegablakok mögül csodálhattuk meg a termelés menetét. A gépekről kikerülő tésztát automata csomagoló berendezések csomagolják, vezérelt transzfer kocsik tárolják a szintén teljesen önműködő több emelet magas raktárakba. A gyár megtekintése után finom tésztakóstolón vehettünk részt, mindenki kapott egy ajándékcsomagot és kedvére vásárolhatott a nagyon olcsó tésztaféleségekből. 

Folytattuk utunkat, megérkeztünk Etyekre, a Korda Filmparkba. Az első helyszín a híres New York-i utca külső díszlete volt. Az idegenvezető elmondta, hogy csak a külső falat építették fel egy utca részlettel, ahol különböző trükkök segítségével forgatnak. Ezután a stúdióba mentünk, ahol megismerkedtünk a maszkok készítésével, betekintést nyertünk az animációs filmek készítésébe, a mozgókép történetébe, a jelmezek világába, majd a három Korda testvér életéből is kaptunk ízelítőt. Korda Sándor pl. csak kétféle inget, egyféle zakót és cipőt volt hajlandó viselni, mindig szállodában lakott.

Majd megérkeztünk a filmes trükkök, optikai csalódások világába, amit a csoport vállalkozó tagjai ki is próbálhattak. Bemutatták a Münsterberg jelenséget (benézve egy szobába az egyik alak kisebbnek tűnik, mint a másik), majd a végtelenített alagutat néztük meg, de lehetett lógni a háztetőről is, vagy motorozni a szélben.

A filmpark megtekintése után, kellemesen elfáradva ültünk be az egyik etyeki borospincébe, ahol jó hangulatban fogyasztottuk el a finom bort és a lilahagymás zsíros kenyeret.

Új élményekkel és ismeretekkel gazdagabban indultunk hazafelé.

 Köszönöm az egész csoportnak, hogy megbíztak bennem és velem tartottak.

                                                                                                Balogh Józsefné  Anikó

Köszönjük Anikónak a megszokott precíz szervezést és lebonyolítást!

Kaszáné Falusi Veronika és Kasza Béla fotói a „Fotók”-nál.

Kovács Anna fotói a „Facebook” TKM csoportjánál tekinthetők meg.

 

 

 


Ha tetszik ez a bejegyzés, kérem kattintson a "Tetszik" gombra.