Salgótarjáni Tájak Korok Múzeumok Klub Egyesülete

2016.08.27. Görbeország II.

GÖRBEORSZÁG II.

Kirándulás Szlovákiában Balassi Bálint, Madách Imre, Mikszáth Kálmán  emlékhelyeire

  1. augusztus 27.

 

A 2014. októberben elkezdett görbeországi kirándulásunk folytatása képen indultunk útnak Szlovákiába.

A tervezett programnak megfelelően először Kékkőre látogattunk, ahol elsőként a Kálvária megtekintésére került sor a kápolnáig.  A völgyben fekvő település erről a helyről is csodálatos panorámával tárta elénk a Balassák ősi birtokát.  Megkoszorúztuk a Balassi Bálint emléktáblát, és kezdetét vette magyar nyelvű idegenvezetéssel a várkápolna, a katakomba megtekintése, az időszakos kiállítás megtekintése.

Az eredetileg gótikus vár a Balassa család birtoka volt közel hat évszázadig. Jelenleg a maga nemében Szlovákiában egyedülálló állandó kiállítása. Külön egységként látható a  Bábművészeti Kultúrák és Játékok Múzeuma.

A programnak megfelelően Szklabonyára – Mikszáthfalvára mentünk, a Mikszáth Kálmán emlékházba, ahol már vártak bennünket. Az író életéről a részletes tájékoztatást hallgattunk meg, ezt követően a kiállítási anyag megtekintésére került sor, Mikszáth Kálmán mellszobránál, majd a temetőbe látogattunk a családi sírhelyekhez.

Alsósztregovára érkezésünk előtt útba ejtettük Nógrádszenpétert – Potort, ahol a  12. században épült evangélikus templomot és a mellette lévő fából készült 16. századi haranglábat  csodálhattuk meg. Csoportunkat a templom lelkésze fogadta. A templom csodálatos festett fakazettás mennyezetének látványa felejthetetlen, az orgonamuzsikát Tóth Csaba klubtársunk szolgáltatta, és a kedves légkörű templomból rövid időn belül a Madách Kastélyhoz értünk.

„Óh, hol vagyok, hol vannak álmaim?” Madách Imre emlékkiállítás első egységében az „oroszlánbarlang”-ot, a könyvtár és levéltárat, a férfi szalont, a női szobát tekintettük meg.  A második egységben a Tragédia világa öt, egymásba nyíló a londoni színig átlátható termek során át tárul elénk, a végtelenség érzetét keltve. A mű körül veszi és magába olvasztja a látogatót, mert a teljes egészében fennmaradt kéziratos szöveg rendhagyó tapétaként beborítja a termeket, megjelenve a falakon, a mennyezeten, a függönyökön, egészen az utolsó teremben hangsúlyozott zárómondatig.

Madách Imre emlékkiállítás megvalósítási ideje: 2013-2014.

A kiállításról csak a legnagyobb elismeréssel szólhatok, köszönjük Jarábik Gabriella, dr. Kovács Anna, dr. Praznovszky Mihály kurátori munkáját.

 A magyar nyelvű idegenvezetőnk felkészültsége révén rendkívüli élményben volt részünk.

A kiállítás megtekintését követően a parkban a Madách család sírboltjánál, a Rigele Alajos: Ádám szobránál elhelyeztünk koszorúnkat.

 

Nagylibercsén a község 14.században épített evangélikus templomát tekintettük meg, gyönyörködhettünk a szépen restaurált freskókban.  Sajnos a községnek nincs lelkésze, ez meglátszik a templom környezetén is.

Következő utunk Gácsfalura vezett, ahol a Szent György templomot és a fa haranglábat Zsuzsanna nővér  a „Szűzmária Családja” fehérapáca rend tagja mutatta be. Ismertette a 1350-ben épült gótikus templom történetét és a rend tevékenységét.  Sétálhattunk a rend udvarában is, ahonnan már látható volt a Gács község 16. századi kastélya, mely következő látogatási célpontja volt kirándulásunknak.

Gács községben sétálva megálltunk Csontváry Koszka Tivadar emlék oszlopánál,  majd a kastélyhoz vezető úton megcsodálhattuk a település egyéb műemlék épületeit. A vár a Losonczy és Forgách család birtoka volt, a barokk kastélyba a belépést sokáig nem engedték meg. A várkastély felújítása 2016 évben megtörtént, szálloda lesz, melyben jelenleg csak a kávézó látogatható.  A vár panorámája valóságos csodakép.  

Gács várkastélyát az elmaradt vidafalvai kirándulás kapcsán illesztettük be programunkba, megérte.

 Már késő délután volt mire a Losonci Zsinagógához érkeztünk.  A zsinagóga Baumhorn Lipót magyar építész egyik legjelentősebb zsinagógája, 1924-1926 között épült fel.  A második világháború ideje alatt a belseje kiégett, raktárnak használták. A szlovák kormány az Európai Unió pénzügyi támogatásával finanszírozta a külső-belső helyreállítást, melyet a látogatók előtt 2016. május 10-én nyitottak meg. Eredeti szépségét, a teljes helyreállítás után fogja elnyerni, de jelenlegi állapotában is különleges élményben volt részünk.

 A gyönyörű időben, jól elfáradtunk a reggel fél 7-től, este 19 óráig tartott programunk teljesítése során. Erőgyűjtés céljából vacsoránkat a losonci ligetben a Fehér Hattyú vendéglőben fogyasztottuk el és indultunk haza.

 

Tartalmas szép kirándulást tettünk Görbeországban. A program teljesítésében maximálisan támaszkodhattam idegenvezetőnkre, tolmácsunkra Kalmár Gertrúd  losonci tanárnőre, ezúton is szeretném megköszönni munkáját és Gáspár Zsolt gépjármű vezetőnk hibátlan teljesítményét is.

 

Kívánok klubtársaim jó pihenést.

                                                                                   Bozó Pálné kirándulás szervezője

 

 Köszönet Jutkának a szervezésért és mindenért!

 

Kaszáné Falusi Veronika és Kasza Béla fényképei a FOTÓK-nál!

Ha tetszik ez a bejegyzés, kérem kattintson a "Tetszik" gombra.