Salgótarjáni Tájak Korok Múzeumok Klub Egyesülete

2016.10.15-16 Zrínyi nyomában

                                                                     

                                                                             Zrínyi nyomában

 A Salgótarjáni Közgés Öregdiákok Egyesülete a Salgótarjáni Tájak Korok Múzeumok Klub Egyesülettel

karöltve közösen szervezett kirándulást 2016. október 15-16-án Zrínyi Miklós szigetvári helytállásának 450 éves évfordulójának tiszteletére.

A csoport útközben Pécs belvárosában tett rövid sétát, megtekintettük a Magyarországon megmaradt egyik legnagyobb török épületet, Gázi Kászim pasa dzsámiját, amelynek építészeti jegyei tükrözik az egykori török hódoltság idejét. Pécs központi terén és mellékutcáin sétáltunk, fiatal pantomímosok produkcióját néztük meg, majd Szigetvár felé vettük utunkat. Igen felkészült idegenvezető fogadott bennünket a vár udvarában, ismertette a vár történetét, jelentőségét. A vár udvarában koszorút helyeztünk el a salgótarjáni származású Szabó Tamás szoborkompozíciója előtt, megtekintettük a Somogyi József által elkészített Zrínyi lovas szobrot és a csonka tornyú egykori török dzsámit. Az új látogatói fogadótérhez egy nagyon érdekes interaktív kiállítás kapcsolódott, amely bemutatta az egykori végvárak életét, jelentőségét.

Az időjárás kegyes volt hozzánk, a késő délutáni szabadprogram keretében ugyan megérkezett az eső, mégis sokan fürödtek a szigetvári gyógyfürdőben, csapatunk egy másik része pedig esti sétát tett a kivilágított szigetvári nevezetességek között.

Programunk második napja a gyönyörű horvátországi Varasdon folytatódott, a barokk város, a Varasdi Vár, a hangulatos utcácskák, terek mediterrán jellege igen vonzó volt. Utunk utolsó állomásán, Csáktornyán elhelyeztük a megemlékezés koszorúját a Zrínyi emlékoszlopon, megcsodáltuk a várat, amely a város központi részéhez igen közeli park közepén helyezkedik el.

Dupák Sándorné felkészülten vezette a csoportot a tartalmas szép túrán.  Igen sokat tudtunk meg történelmünk ezen időszakáról, az általa összeállított anyagokból, melyeket utazótársaink bevonásával hallgattunk meg egy-egy nevezetességhez közeledve.

Írta: Bódiné


Ha tetszik ez a bejegyzés, kérem kattintson a "Tetszik" gombra.