Salgótarjáni Tájak Korok Múzeumok Klub Egyesülete

2017.01.17. Sopron és az Alpokalja 2017.08.24-27

 

Sopron és az Alpokalja

  1. augusztus 24 - 27

 

Első nap: Indulás reggel 7.00 órakor az SzMT elől.

Első megállónk Tata. Az Öregvárat Zsigmond király építtette, az Által-ér vizének felduzzasztásával pedig kialakította az Öreg-tavat. Később Mátyás király reneszánsz szellemben átalakíttatta és bővíttette, kedvenc pihenőhelye volt. A vár ekkor élte fénykorát. A török 1543-ban vette be a várat és felégette, elveszítve így hadászati jelentőségét. 1707-ben a Habsburgok le is rombolták. 1727-ben az Esterházyakhoz került a vár, ők építtették újjá és egészen 1945-ig maradt a család tulajdonában. Ez az egyetlen magyarországi vár, melyet az eredeti vízárok-védelmi rendszer övez.

 

Ezután ellátogatunk a Vértesszőlősi Ősparkba. Az 1963-1968 között e helyen folytatott ásatások során Vértes László ősrégész tárta fel az őskőkori előember telephelyét, az előember koponyacsont-darabját, eszközeit és őskori állatnyomokat. Közép-Európában ez volt az első ilyen komplex leletegyüttes.

Ebédelünk -  majd folytatjuk utunkat és Csornán megnézzük a Premontrei Apátságot.

Az apátságot az Osl nemzetség alapította 1186-ban. Fennállása óta több alkalommal leégett, de mindig újjá építették. Ma is működő rend, iskolái is vannak.

Utazás a szálláshelyre: Sopron Hotel Szieszta (3 éj), szobák elfoglalása.

Vacsora: 19.00 órától  (a reggeli és a vacsora svédasztalos)

 

Második nap: reggeli után 9.00 órakor indulunk Fertődre, ahol az Esterházy kastélyt látogatjuk meg.

A kastély őse egy huszonkét szobás vadászkastély volt, melyet Esterházy József építtetett 1720-ban. A kastélyegyüttes kiépítése és fénykora Esterházy „Fényes" Miklós herceghez kötődik, aki 1762-től haláláig, 1790-ig folyamatosan építkezett. A család az elkövetkező évtizedekben a kastélyt csak ritkán használta. 1902-ben Esterházy IV. Miklós herceg feleségével visszaköltözött a helyreállított kastélyba, 1945-ig laktak itt.

A II. világháború után a kastély berendezését széthordták, helyiségeit irodáknak, raktárnak, géptároló-színnek használták. Az 1950-es évek második felében elkezdődött az a munka, amelynek eredményeként - Joseph Haydn halálának 150. évfordulójára - 1959-ben múzeum nyílt az épületben.


A kastély megtekintése után érkezünk Nagycenkre, ebédelünk, majd a Széchenyi István Emlékmúzeumot és a Mauzóleumot nézzük meg.

A „szerény” épületet 1741-ben kezdte el építeni a Széchényi család, az elkövetkező száz évben szinte mindegyik generáció átépített valamit a kastélyon. A ma látható formát, nagyrészt a legnagyobb magyarnak, Széchenyi Istvánnak köszönheti. A gróf élete jelentős részét a nagycenki kastélyban élte le, 1834 és 1840 között kibővíttette az épületet egy új résszel, ahová Magyarországon elsőként vízöblítéses WC-t, gázvilágítást is kiépíttetett. A II. vh. során súlyosan megrongálódott az épület, a berendezés nagy része elpusztult, a maradék az ötvenes években tűnt el. A rekonstrukció 1960-ban kezdődött, az emlékmúzeum 1973-ban nyílt meg. Azóta felújították a kastély többi szárnyát is.

A Széchenyi-család mauzóleuma történelmi zarándokhely. Itt, az évszázados hársfák árnyékában, a kriptaépületben alussza örök álmát Széchenyi István, a "Legnagyobb magyar"

Séta a Széchenyi téren, majd visszaindulunk a szálláshelyre.

Azoknak, akik  jelentkeztek az előadásra, vacsora 18.30-kor lesz. Indulás a Barlangszínházba 19.10-kor. A színház hőmérséklete évszaktól függően 14-22 fok körül van. A székeket lehet fűteni, de nem valószínű, hogy nyáron fűtik.  Ennek megfelelően öltözz!!! 

Akik a szállodában maradnak, zenés vacsora 19.00 órától.

Harmadik nap:

Reggeli után indulás Fertőrákosra 8.15-kor. A kirándulás során a Fertő-Hanság Nemzeti Parkon keresztül jutunk el a Mithras-szentélyhez, ahol bepillantást nyerünk egy 2000 éves titkos vallásba. Útközben látjuk a vasfüggöny nyomvonalát, megcsodáljuk a Fertő-tavi panorámát és megismerjük Hany Istók legendáját, majd városnéző kisvonattal megnézzük  Fertőrákos nevezetességeit. A Fertő-tó partján séta a mólón, megcsodálva a híres cölöpházakat. Ezután egy órás sétahajózás következik a tavon. A hajó Fertőrákosról indul és Mörbischnél a 6200 férőhelyes Víziszínpadnál fordul meg, majd kiszállás nélkül tér vissza Fertőrákosra. A sétahajózás alatt a kapitány ismerteti a Fertő-tó növény- és állatvilágát. A program befejezéseként ismét kisvonattal folytatjuk városnéző utunkat. Ebédelünk. Meglátogatjuk a Fertőrákosi kőfejtőt.

A délutánt Sopronban töltjük. A város központjában megnézzük a Tűztornyot - mely Sopron jelképe, körerkélyéről páratlan kilátás nyílik a belvárosra, a Lővérekre. A torony a hűség jelképe is, ennek emlékére készült 1928-ban a barokkos kapukeret- A Storno-házat – itt található az állandó helytörténeti kiállítás, valamint a híres Storno-gyűjtemény. A Fabricius-házban a 17-18.századi polgári lakáskultúrával ismerkedhetünk meg, itt található a régészeti gyűjtemény. A ház lapidáriumában a római kori kőtár található. A Kecske templom a magyarországi gótika egyik legszebb emléke. Séta a történelmi városrészben, majd visszatérünk a szállodába. Zenés vacsora 20.00 órakor.

 

Negyedik nap:

Reggeli után bőröndök elhelyezése, indulás 8.00 órakor. Első megállónk Győr.

Megismerkedünk az óvárossal, majd a Káptalandombon megnézzük a Püspökvárat.

Az államalapítás korában épült vár ma is a győri püspökség székhelye. A vár épületében megismerhetjük a Szent Korona, a Szent Jobb és a Szent László-herma győri kultuszának történetét. Az ereklye-terem a magyar és az európai szentek emlékét őrzi. A Szentek tornyában a püspökvár építésének történetét, a győri püspökök portréit és címereit láthatjuk. A legfelső szinten Győr városképe tárul elénk. Ellátogatunk a Bazilikába, itt őrzik a Szent László-hermát és itt láthatjuk a könnyező Szűzanya képet .

 

Folytatjuk utunkat, a négynapos kirándulást Bábolna Ménesbirtok megtekintésével zárjuk.

Ebéd, majd a birtok megtekintése. A központi kastélyépület falait első tulajdonosa, a Szapáry család építette az 1700-as évek legelején. Az épületegyüttes az 1810-es években nyerte el mai formáját. A jeles ménes-parancsnok, Fadlallah el Hedad Mihály mellszobra, és kedvenc lovának O’Bajannak az emléktáblája fölé Közép-Európa legrégibb akácfájának lombjai borulnak. Az acél tartók által erősített fa-matuzsálem kerülete 1275 cm. Mellette márvány-tábla és kopjafa tiszteleg kora előtt. A ménesudvar egyik impozáns látványossága a 200 éves fedeles lovarda, a kocsimúzeumban 15 db különböző eredetű, korú és típusú járművet láthatunk. Megnézzük a ménest, majd indulunk Salgótarjánba.

Érkezés 19.00 – 20.00 óra között


Ne hagyd otthon: személyi igazolvány, nyugdíjas igazolvány, Tb kártya.

 

A kirándulás költsége48.000.- Ft , mely tartalmazza az autóbusz, a szállás, 3x reggeli,

4x ebéd, 3x vacsora, a belépődíjak, az idegenvezetés és szervezés költségét.

 

 

Élményekben gazdag, sikeres kirándulást kívánok mindenkinek!

 

                                                                                          Balogh Józsefné 

                                                                                  kirándulás szervező

                                                                                  tel.: 06/20/268-2120  


Ha tetszik ez a bejegyzés, kérem kattintson a "Tetszik" gombra.