Salgótarjáni Tájak Korok Múzeumok Klub Egyesülete

2017.04.21. MTV, Kiscelli múzeum, Vendéglátó múzeum

  1. április 21.  MTVA Látogatóközpont – Kiscelli Múzeum – Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

 

Kirándulásunk első színhelye a MTVA Látogatóközpontja volt, ahol a megfelelő regisztrációk elvégzése után az idegenvezető először a  televíziózás kezdetéből származó eredeti berendezéseket: kamerák, videó rögzítők, monitorok stb. mutatta be. Ezután beültünk egy stúdióba, ahol megnézhettük a mai műsorkészítés korszerű eszközeit. A csoport sok érdekes kérdést tett fel, ennek kapcsán kicsit bepillanthattunk a kulisszatitkok rejtelmeibe. Megtekintettük a Jelmez és Kelléktárat, ami kuriózumokat és meglepetéseket tartogatott pl. a Tenkes kapitánya sorozat jelmezeit, fotót Zenthe Ferencről és Molnár Tiborról a két főszereplőről akikre büszkék vagyunk.  Vállalkozó kedvű klubtagjaink különböző szerepléseket vállaltak a TV-ben (időjárás jelentés, riport készítés, kezelték a kamerákat), nagy nevetések kíséretében. Fotókat készítettünk Süsü és a Tévé Maci óriásbábokkal.

Ezután a Kiscelli Múzeumot látogattuk meg. A hányatott sorsú 18. századi épület története igencsak kalandos: eredetileg kolostor volt, melyhez egy templom csatlakozott. A rendet II. József 1784-ben föloszlatta, a barokk épület pedig kezdetben laktanyaként, majd többek között ruharaktárként és hadikórházként működött. A terület 1910-ben Schmidt Miksa bécsi bútorgyáros és műgyűjtő tulajdonába került, aki halálakor, 1935-ben az épületet, a környező Attila-parkot és műgyűjteményét a fővárosra hagyta. Az egykori kolostorépületben találhatóak a múzeum állandó és időszaki kiállításai. Érdekességként kiemelném  A főváros régisége 1780-1873 című tárlatot, melyben a kiállított céhládák, festmények, szobrok, metszetek, órák, ezüstök és érmék az 1780-as évek, vagyis Buda tényleges fővárossá válásának korától mutatja be saját eszközeivel az egyesítésig vezető utat. A kiállítást nagyon jól kiegészíti a pesti cégéreket bemutató rész,  a pesti Arany Oroszlán Patika enteriőrjét felidéző terem, a barokk szoborcsarnok.

Folytattuk utunkat a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumba, mely 1966-ban jött létre - a világon máig egyedülálló - országos gyűjtőkörű intézmény. 2011 őszétől Krúdy egykori házában fogadja látogatóit. Részt vettünk egy kosztümös tárlatvezetésen, hangulatos, korabeli környezetben - Mesél a főpincér - címmel. Barátságos főpincérünk a századforduló vendéglátását mutatta be, bevonva ebbe a csoport tagjait, akik nagy örömmel vállalták el a szerepeket.

Tekintettel a kellemetlen, szeles időjárásra a csoport úgy döntött, hogy a Margitszigetet nem nézzük meg. Kellemes élményekkel gazdagodva indultunk hazafelé.

Köszönöm a fotókat Bozóné Jutkának.

 

                                                                                          Balogh Józsefné  Anikó

                                                                                                       szervező

 

Bozóné Jutka fényképei a fotóknál!

A Braun család fényképei a fotóknál!

Láss még fotókat: 2016.02.22-én


Ha tetszik ez a bejegyzés, kérem kattintson a "Tetszik" gombra.