Salgótarjáni Tájak Korok Múzeumok Klub Egyesülete

2017.05.13. Esztergom-Dömös-Visegrád

 

Esztergom-Dömös-Visegrád

2017.május 13.

 

 

Rendhagyó kiránduláson vagyunk túl.

Esztergom hazánk legnagyobb történelmi múlttal rendelkező városa, mai szóhasználattal élve a Magyar Királyság első fővárosa volt. Történelmünkben 960 körül lett fontos szerepe Géza fejeledelem ide helyezte lakóhelyét, itt építette ki a magyar fejedelmi központot. Itt született Vajk, azaz Szent István, első királyunk, akit itt kereszteltek és koronáztak meg.  István a várhegy déli részére új palotát, középső részére pedig nagy bazilikát építtetett az érseki központ részére, Szent Adalbertnek szentelve.

1241-ben a mongolok a várost elpusztították, IV. Béla újjá építette, és vallási központ maradt.

 Az újjá épült várost a törökök 1526-ban felégették, 1543-ban elfoglalták, és csak 1683-ban sikerült véglegesen kiűzni a törököket. A vár birtoklásáért sok alkalommal pusztító harcokat vívtak. Az 1594. évi sikertelen ostrom alkalmával halt hősi halált a korai magyar líra európai jelentőségű költője: Balassi Bálint. 

Esztergom egymagában is egész napos program lehetett volna, de városnéző programunk a Szécsényi tér, Bottyán János utca, Deák Ferenc utca, Szent Tamás-hegy (kálvária), Kis-Duna sétány, Érseki Viziváros megtekintésére korlátozódott.

 Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy Koditek Pál úr személyében olyan idegenvezetőnk volt, aki rendkívül tájékozott, tapasztalt, jó előadói képességgel rendelkező egyéniség. Élmény volt a Kálváriáról bemutatni a látnivalókat, az Óvárosi séta is örök élmény marad.

A városnéző sétánk után a Keresztény Múzeumba látogattunk. A múzeum Simon János esztergomi érsek, hercegprímás magángyűjteményén alapul. Alapítója azzal a szándéké tette, hogy ezzel nevelje a látogatók esztétikai szemléletét.  Az 5. évszázad műkincseit tárlatvezetés mellett tekintettük meg.

Idővel, mint minden kirándulásnál, hadi lábon álltunk.  A Párkányba történő átruccanás elmaradt.

A Dunakanyarban a dömösi prépostságot és káptalan romjait látogattuk meg, melyet a XII. század elején Könyves Kálmán öccse, Álmos herceg alapította. Az épületegyüttes a török háborúk idején pusztult el, romjait a XVIII. században széthordták. A templom fennmaradt alapfalait feltárták, rekonstruált altemploma látogatható.

A hajdani kéttornyú, háromhajós, félköríves szentélyekkel záródó román stílusú templomnak csak az altemploma vészelte át viszonylagos épségben az elmúlt évszázadokat. A területen 1970-es években Gerevich László régész végzett ásatást. A rommaradványok és a korábban már múzeumba szállított kőfaragványok lehetővé tették az altemplom hiteles helyreállítását, lenyűgöző műemlékké vált. 

Kirándulásunk utolsó programja: a Visegrádi Mátyás Király Palota Múzeum megtekintése volt.

A palotát IV. Béla idején építették ki, érdekessége, hogy már ekkor padlófűtés készült. Fia Nagy Lajos királyunk folytatta az építést, ekkor került ide a pénzverde, s létesült a kamaraház. 1366-ban készült el a Szűz Mária kápolna. A ma is látható épületegyüttes Zsigmond király idejében alakult ki, Zsigmond 1405-1408 között Budára költöztette udvarát, ettől kezdődően a palota, mint mellékrezidencia működött. Mátyás király 1476-ban aragóniai Beatrixszal kötött házassága után az addigra elhanyagolt palotát újjáépítették jellemzően késő gótikus stílusban, de már az új itáliai reneszánszstílus is megjelent a palotán.  Visegrád 1544-ben került török kézre, ettől kezdve romosodott, az 1760-as években már csak néhány faldarab látszott ki a földből. Az ásatási és helyreállítási munkák 1934 óta tartanak, 2000 óta látogatható, mint múzeum.

És kicsi a világ! Salgótarjáni születésű idegenvezetőnk volt Visegrádom!

 

Nem szabad szó nélkül elmennem a negatívumok mellett sem, hiába a korrekt szervezés, ha a szállítást biztosító cég autóbuszvezetője nem felkészült, nem kellőképpen alkalmazkodó a csoport igényéhez, ez bizony rányomta bélyegét a kirándulásra!

Én Köszönöm a klubtagok megértését, remélem összességében jól érezték magukat.

Köszönöm a Kasza Béla és Kaszáné Falusi Veronika képeit, mely a weblapon megtekinthetők.

 

                                                                       Bozó Pálné kirándulás szervező

 

 


Ha tetszik ez a bejegyzés, kérem kattintson a "Tetszik" gombra.