Salgótarjáni Tájak Korok Múzeumok Klub Egyesülete

2017.05.25-28. Pozsony-Prága-Karlovy-Vary

A száztornyú Prága

 Pozsony  -  Prága  -  Karlovy-Vary 2017.május 25-28.

 

 Négynapos utunk első állomása Pozsony volt. A Duna fölé emelkedő négy saroktornyos vár Pozsony szimbóluma. Már a honfoglalás idején kulcsfontosságú szerepe volt, az eredeti fagerendás földvárat IV. Béla építette át kővárrá. 1552-től a Koronatoronyban őrizték a magyar Szentkoronát 1784-ig. 1811-ben porig égett, 150 évig romokban hevert, újjáépítését 1950-ben kezdték el. Napjainkban a Szlovák Történeti Múzeum és a Szlovák Kincstár gyűjteménye tekinthető itt meg. A Zsigmond kapun léptünk be a várba, ahonnan gyönyörű kilátás nyílt a Dunára és a történelmi városközpontra. Sétáltunk a gyönyörű parkban. Ezután a történelmi városrészt tekintettük meg, majd folytattuk utunkat Prágába, ahol elfoglaltuk a szálláshelyeket.

 

A második napon Prága nevezetességeivel ismerkedtünk. Megtekintettük a Strahovi kolostort, majd a Hradzsin térre értünk, ahol számos előkelő rezidencia épült, mint a Toszkán és Márton palota, legkülönlegesebb épülete a Schwarzenberg-palota, a legdíszesebb az Érseki palota.

 

Elérkeztünk a Királyi palotához, melynek magját az ősi román stílusú palota alkotja, jelentős bővítéseket az 1400-as évek végén  Jagelló Ulászló rendelt el, 1502-ben készült el az Ulászló- terem, akkoriban ez volt a legnagyobb boltíves áthidalású világi építmény.

 

Sétánk a Szent Vitus katedrálishoz vezet, mely Közép Európa legnagyobb és legszebb katedrálisa. Építése csaknem hat évszázadon keresztül tartott. A főhajó 35 m. magas, az óriási, színes ólomüvegablakokon át beözönlő fények különleges hangulatot kölcsönöznek.  

 

A katedrális mellett haladva a Szent György Bazilikához érkezünk,  melynek leglátványosabb része a barokk dupla lépcső és a román stílusban épült karzat. A freskók, melyek a szentélyt díszítik felejthetetlen látványt nyújtanak. A templomot szent Vencel építette nagymamája sírhelyéül. Itt nyugszik Csehország védőszentje Ludmilla királyné is.  

 

Várnegyedi sétánkat az Arany utcácska megtekintésével fejezzük be, mely Prága legkisebb utcája, a házak igen picik. Nevét a legenda szerint az itt élő alkimistákról kapta, ők próbálkoztak az arany előállításával. A házakban fegyverek, textíliák vannak kiállítva. A 22.sz. házban élt Franz Kafka.

 

A  Károly hídon átsétálva, melyet IV. Károly építtetett 1357-ben, megcsodálhattuk a híd két oldalán lévő híres szoborgyűjteményt, Nepomuki Szent János szobrát (1683-ban készült), ő védelmez az árvizek és a hajótörés ellen. A legenda szerint ha valaki megérinti a szobrot, szerencséje lesz. A híd két végét két torony zárja le.

 

Egy kis szabad program után az Óvárossal ismerkedtünk meg. A teret gótikus, reneszánsz és barokk épületek veszik körül. Itt található az Óvárosi városháza a világhírű Orlojjal. Az óra 1410 óta működik, az ablakában minden órában elvonulnak az apostolok. A jelképes bábúk, mint a csontváz és a homokóra az ember mulandóságát jelképezik. A legenda szerint az óra készítőjét Hanus mestert az óra elkészülése után megvakították, hogy máshol ne tudjon ilyen művet készíteni. Itt található a máglyahalált szenvedett Husz János szobra, a Tyn templom, a Szent Miklós templom, melynek ékessége egy koronát ábrázoló csillár.

A város keleti végén áll a Lőportorony, mely 33 évig épült, lőpor tárolására használták, innen kapta nevét. Mellette áll a Reprezentációs ház, mely a cseh ill. csehszlovák történelem fontos eseményeinek volt színtere.

 

Városnézésünket a Vencel-téren zártuk, a tér felső részén áll a Szent Vencel-emlékmű, mögötte pedig a Nemzeti Múzeum.

Nagyon elfáradt a csapat, de este vacsora után jót Bingóztunk, köszönet ezért a Braun házaspárnak, akik évek óta segítenek a lebonyolításban és az előkészületekben. Az énekkar is fellépett, Braun József elszavalta a Walesi bárdok c. Arany János verset, majd a szokásos játék következett, melyen nagyon jól szórakoztunk.    

 

A harmadik napon kirándultunk Karlovy Varyba, a híres cseh fürdővárosba. A várost 1370-ben IV. Károly német-római császár alapította. 1508-ban Európa első gyógyhelye lett. 1926-ban jöttek létre a porcelán és üveggyárai. Az egész város műemlékvédelem alatt áll.

A város hangulatát a hegyoldalakra felkígyózó utcák és klasszicista házak, valamint a városba  itt-ott bekúszó erdős területek és parkok adják.

Számos híresség kúráltatta itt magát: Goethe, Gogol, Arany János, Chopin.

13 nagyobb és 300 kisebb gyógyforrása van, 34-73 celsius fok között. A fürdőépületek többségét és a fontosabb forrásokat az oszlopos fedett sétány, a kollonád köti össze. A Malomkő Kollonád a legnagyobb, 132 m hosszú, 62 oszloppárral díszített és 5 gyógyforrás érhető el útvonalán.

1948 óta rendezik meg évente a híres Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivált. Itt gyártják a gyógynövényekből készült likőrt, a Becherovkát. Híres terméke az un. Fürdőostya.

Természetesen mindenki bevásárolt a finomságokból. Nagyon gyorsan telt el ez a nap, de nagyon jól sikerült. 

 

A negyedik nap délelőtt még ellátogattunk a zsidó városrészbe. Ez egy kis terület Josefov-ként ismert. Az írásos emlékek az 1400-as évekből származnak. A település a 16. században alakult ki. Az eredeti városrészt már átépítették, a városnegyed a Világörökség része. Itt található Európa legrégebbi épen fennmaradt zsinagógája, itt őrzik a zsidó közösség történelmi zászlaját. Megtaláljuk itt Franz Kaffka szülőházát is. A temetőben több mint 12 ezer sirkő található, itt nyugszik a híres Löw rabbi is, akihez a Gólem legendája kötődik. 

 

A zsidónegyed megtekintése után szabad program, majd indultunk hazafelé. A programnak megfelelően értünk Salgótarjánba.

 

Egy nagyon jól sikerült négy napos kirándulást zártunk, úgy gondolom, hogy akik részt vettek ezen, élményekkel gazdagabban tértek haza.

 

                                                                                              Balogh Józsefné  Anikó

                                                                                                                                           szervező

Köszönet Anikónak a nagyon jól megszervezett kirándulásért!

Kaszáné F.V. és Kasza B. fényképei a fotóknál


Ha tetszik ez a bejegyzés, kérem kattintson a "Tetszik" gombra.