Salgótarjáni Tájak Korok Múzeumok Klub Egyesülete

2017.06.27. Jászberény-Szolnok-Csongrád-Ópusztaszer

 

Jászberény-Szolnok-Csongrád-Ópusztaszer – 2017. június 17-18.

  1. június 17-én első utunk a Jász Múzeumba vezetett. A másfélszázezer darabból álló gyűjteményből válogatott kiállítási anyag megtekintése tárlatvezetéssel történt, így a történelmi időrendiséget követve megismerkedhettünk a korai kőkortól 1876-ig a Zagyva medencébe költözött jászok mindennapi életével.
    A Jászkürt - Lehel kürtje - 1874-től a múzeumban található, amely minden korban a jász összetartozást szimbolizálja.

A várossal ismerkedés egy kellemes séta keretében történt - középületek, főtér, parkok, szobrok, Zagyva patak és hidjai -  Máté Éva idegenvezető tartalmas ismertetése mellett.

A délelőtti programunk a Ferences templom és Szent Klára Otthon megtekintésével zárult. A Ferences templom és kolostor használatba vételét a pápa azért 1472-ben engedélyezte, mert a jászokat keresztény hitre térítették. 

A déli harangszóval búcsúztunk a várostól, és folytattuk utunkat Szolnokra.

Szolnok megismerését autóbuszos kirándulással kezdtük, idegenvezetőnk Demény István volt. Ismerkedtünk a városrészekkel, valamint a  Tiszaligettel.

A belvárosba visszaérkezve eső szünet után gyalogosan folytattuk egészen a Tisza partjáig ahol teljes erővel készülődtek a Tiszavirág fesztivál záró rendezvényeire.  A Tisza virágzás megtekintése sajnos az időjárás miatt nem teljesült, azok a fránya rovarok fáztak.


Délutáni programunk a Magyar Repüléstörténeti Kiállítóhely megtekintése volt, ahol több mint 60.000 négyzetméter területen, a legkorszerűbb interaktív eszközök segítségével megismerkedtünk a repülés történetével. A 4D-s mozi pedig a repüléssel, a tandem ugrás különlegességével tette még emlékezetesebbé látogatásunkat.

 

  1. június 18-án délelőtt Csongrád városába látogattunk. A Kossuth téren Domonkos Katalin idegenvezetőnk fogadott. A Hild éremmel kitüntetett téren, mely a város centruma, az itt található épületegyüttes – polgármesteri hivatal, gimnázium, Nagyboldogasszonytemplom -, mely méltó keretet adott a várostörténeti sétánknak.

Ezután a Tisza gátján sétálva, érintve a belvárosi Szent Rókus templomot, megnéztük a Tisza és Kőrös találkozását, a strandot, kempinget. Visszasétáltunk az óvárosba, ahol rövid tájékoztatót kaptunk a halászházak múltjáról és jelenéről, az eredeti állapotban megőrzött házak hasznosításának módjáról.

 A Vándor tanyán megpihenve indultunk programunk utolsó állomáshelyére: Ópusztaszerre.

A Rotundában elhelyezett Feszty körkép megtekintésével indult a programunk.

A nemzeti történeti emlékparkban Gál József szakvezetése mellett az Árpád emlékmű és szoborpark megtekintése után a feltárt monostori romokat látogattuk meg.  

A Nomád parkba látogattunk, majd az utunk a Pallavicini kápolnához vezetett, melyet 2015 tavaszán nyitottak meg a látogatók előtt. A skanzen épület együttesének megtekintése során a szatócsboltban még vásárolhattunk is.

A Csete jurtákat megtekintve tértünk vissza a látogatásunk kiinduló pontjához.

 Észre sem vettük, hogy a látogatási idő eljárt, búcsút kellett vennünk vezetőnktől, és a buszon elfoglalva helyünket indultunk haza.

Szép és tartalmas kettő nap volt mögöttünk, az emlékekre a Kasza házaspár fotói emlékeztetnek, melyek megtekintését feltétlen javaslom a tájékoztatóm elolvasása előtt, után.

                                                                                              Bozó Pálné kirándulás szervező


Ha tetszik ez a bejegyzés, kérem kattintson a "Tetszik" gombra.