Salgótarjáni Tájak Korok Múzeumok Klub Egyesülete

2018.05.26. Esztergomba jártunk

Esztergom

  1. május 26.

 Egy kis történelem:

Esztergom hazánk legnagyobb történelmi múlttal rendelkező városa, mai szóhasználattal élve a Magyar Királyság első fővárosa volt. Történelmünkben 960 körül lett fontos szerepe, Géza fejeledelem ide helyezte lakóhelyét, itt építette ki a magyar fejedelmi központot. Itt született Vajk, azaz Szent István, első királyunk, akit itt kereszteltek és koronáztak meg.  István a várhegy déli részére új palotát, középső részére pedig nagy bazilikát építetett az érseki központ részére, Szent Adalbertnek szentelve.

1241-ben a mongolok a várost elpusztították, IV. Béla újjá építette, és vallási központ maradt.

 

A jelen: 2018. május 26. Bazilika, Vármúzeum, Babits Mihály Emlékház, Párkány, Viziváros-i séta.

Az egésznapos programunk idegenvezetője Koditek Pál a Cathedrális Tours ügyvezető igazgatója volt.  A BAZILIKA meglátogatásához elkel a kisérő.

Az Altemplom az esztergomi érsekek temetkezési helye.  Itt nyugszik 1991 óta Mindszenty József, néhai hercegprímás, sírja a hazai hívek zarándokhelye.

A Bakócz Kápolna az egyetlen építészeti emlék, amely megmaradt a régi székesegyházból, átépített formában.

A székesegyház megépítésének első tervei 1819-ből származnak, felszentelése 1856. augusztus 31.

Magyarország leggazdagabb egyházi kincstára itt található, közel 4000 darab ötvöstárgy és textília látható a gyűjteményben.

A panoráma teremben tekinthető meg a székesegyház építésével kapcsolatos állandó kiállítás. A félkör ablakból pedig csodálatos a kilátás.

 

Vármúzeumban a kiemelkedő jelentőségű a Királyi kápolna, a Szent István terem, a „Fehér torony” kilátó, amely a XII-XIII. században lakótoronynak épült.

 

Pihenés képpen a vár alatt található Padlizsán Étteremben ebédeltünk.

 

A tartalmas ebéd ledolgozását szolgálta a Babits Mihály Emlékház meglátogatása. Csodálatos panoráma, kedves fogadtatás, koszorúzás, búcsú a hegytől.

A hátralévő időben Párkányba látogattunk, no nem gyalog a Mária Valéria hídon! Az Esztergom-i panoráma megtekintésén túl egy kis történelem Koditek úrtól.

Az egésznapos programot a vízivárosi rövid séta zárta az Erzsébet parkban. A Dzsámi megtekintése és történetének megismerése után a buszig kisért idegenvezetőnktől búcsúztunk, és késő este értünk haza.

Az egész napos programunk sikerében jelentős szerepe volt az autóbusz vezetőnknek. Köszönetem fejez ki ezúton is Pinczés Rudolf úrnak.

 

Összefoglalva: Szép idő, jó program és felkészült idegenvezető, kitartó klubtagok.

A fotók és sok-sok tájékoztató anyag a honlapunkon megtekinthető, mely köszönhető a Kasza házaspárnak.

 

                                                                                              Bozó Pálné kirándulás szervező

Ui. Köszönet Bozóné Jutkának a kirándulás megszervezéséért, lebonyolításáért.

Képek a fotóknál és a Facebook-on!


Ha tetszik ez a bejegyzés, kérem kattintson a "Tetszik" gombra.